Eerder schreef ik hoe wij als gezin onze ecologische voetafdruk proberen klein te houden. Dat dat niet evident is, staat vast! Veel ouders worstelen hiermee. Duurzaam kinderen opvoeden lijkt soms bijna onmogelijk. En dat terwijl blijkt dat we juist bewuster met het milieu omgaan als we kinderen krijgen. Is duurzaam ouderschap eigenlijk haalbaar of is het een mythe? Lees het in deze gastblog.

Duurzaam ouderschap

Dat het klimaat verandert, is niet meer te ontkennen. Er heerst momenteel een haast historische droogte in het land. In het voorjaar schommelen temperaturen van onder nul tot richting tropisch en ook de natuur past zich helemaal aan aan de veranderingen. De aarde warmt snel op en als wij het niet zijn die de ernstige gevolgen daarvan gaan merken, dan wel de generaties na ons. Een drastische omslag in onze levenswijze is daarom nodig – duurzaam ouderschap is nodig. Maar waar kinderen krijgen bij veel ouders als bijeffect heeft dat ze bewuster over hun omgeving gaan nadenken, is het hebben van kinderen an sich enorm vervuilend. Bestaat duurzaam ouderschap eigenlijk wel?

Bron: Pexels

What’s in a name?

´Duurzaam ouderschap´ is een term die volledig openstaat voor interpretatie. De term duurzaamheid dekt namelijk een reeks aan verschillende benaderingen. Ga je all-in en verander je het hele huis in een milieuvriendelijk, CO²-neutraal bastion zonder plastic en waar alles hergebruikt wordt? Of neem je een paar simpele maatregelen die als enigszins duurzaam worden gezien? Waardoor jezelf als duurzame ouder kan bestempelen en ´s nachts met een gerust hart kan slapen? Feit is dat kinderen krijgen de meest vervuilende persoonlijke keuze is die een consument kan maken. Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Lund. Duurzaam ouderschap is in die zin eigenlijk hetzelfde als milieuvriendelijk vlees eten: als je het goed wilt doen, moet je het drastisch doen. Niet zó drastisch dat je helemaal besluit geen kinderen te nemen – dan vervalt de hele term duurzaam ouderschap immers – maar met de volgende concrete maatregelen kom je wel een heel eind. Deze lifestyle keuzes zijn namelijk bijna net zo vervuilend als kinderen krijgen. 

Tips om je voetafdruk te verkleinen

Doe de auto weg (en vermijd vliegen)

Hoewel je misschien de auto nu al haast niet meer gebruikt, en zoveel mogelijk de fiets probeert te nemen, dragen die paar ritjes die je alsnog maakt wel bij aan een vervuild(er) milieu. En ja, zelfs die elektrische auto heeft ondanks alle goede bedoelingen ook een ecologische voetafdruk. Wil je dus écht duurzaam zijn? Doe de auto dan helemaal weg. En schakel over op CO²-neutraal vervoer! En voor de vakanties: vermijd vliegen.

Schakel over op een plantaardig dieet

Als duurzame ouder is dit waarschijnlijk geen verrassing, want het zal je niet onbekend zijn dat ons eetpatroon een enorm effect heeft op het milieu. Geen vlees meer eten is niet genoeg. Wil je echt dat wat je eet het milieu niet aantast, kies dan voor een plantaardig dieet. Saai? Nee hoor. Knollen, groenten, zaden, noten en peulvruchten: ze bieden verrassend veel diversiteit!

Bron: Pexels

Leef volledig afvalvrij

Ook helemaal teneergeslagen door de beelden van oceanen waarin plastic ronddrijft als een enorme school kwallen? Van stranden waar je het zand niet meer ziet door het afval dat er is achtergelaten? Afvalvrij leven vergt enige aanpassingen, maar wie er eenmaal zijn of haar dagelijkse routine van heeft gemaakt wil vervolgens niet meer anders!

Bron: Pexels

Vergeet de (verdere) gezinsuitbreiding

We moeten het noemen: een kind grootbrengen heeft een enorme impact op het milieu. Hoewel je bedoelingen misschien goed zijn en je er alles aan doet om ze een betere wereld na te laten, kan je als je echt een verschil wilt maken, misschien toch nog eens nadenken of gezinsuitbreiding – duurzaam gezien – wel de beste optie is.

Geen kinderen meer?

Ouder zijn is een van de mooiste geschenken uit dit leven en natuurlijk pleit ik niet voor een kinderloos bestaan. Het is echter wel interessant om stil te staan bij de hoge ecologische voetdruk van kinderen krijgen. Om dit uit te balanceren is het goed om te kijken waar rigoureuze aanpassingen mogelijk zijn. Wellicht zijn alle opties uit dit artikel (nog) niet mogelijk, maar we kunnen wel allen proberen een groter steentje bij te dragen. 

Deze gastblog bevat één of meerdere links die door een merk of bedrijf werden gesponsord. Lees mijn disclaimer.