Via mijn man zijn werk konden we gratis naar Disneyland Parijs. We waren natuurlijk superblij, maar ik had toch mijn twijfels. Is dat wel te doen met kleine kinderen? Ik associeerde het park met: drukte, lang aanschuiven, en veel lawaai. Disneyland met een baby en peuter stond nu niet echt op mijn lijstje om snel te doen. Maar, voor wie twijfelt, het was een absolute YAY voor groot en klein ;-)! De perfecte afsluiter van onze staycation.

It’s magic!

Ik moet het bekennen… Disneyland, ja het doet iets met een mens. Ik ben geen echte Disney-fan. De meeste films ken ik natuurlijk wel, maar verder dan dat gaat het niet. Op Netflix kijkt Elli soms Rapunzel, Vaiana of Winnie the Pooh, dus ze kent wel enkele personages. Maar eigenlijk maakte dat ook helemaal niet uit. Ik bedoel: er is een kasteel! En zij was een prinses! Fonkelende oogjes, de hele dag. Het was ge-wel-dig!

Goedkoop naar Disneyland

Overnacht in de buurt

Omdat het toch een eindje rijden is, besloten we om de avond voordien al te vertrekken en een hotel te zoeken in de buurt. Voor €40 hadden we een kamer met dubbel bed, toilet, douche en zelfs een tv. En dat op amper 15 minuten rijden van Disneyland. Niet slecht! We installeerden het reisbed, but in the end lagen we toch met 4 in bed. Niet dat we dat niet gewoon zijn natuurlijk. Al was dit bed wel wat kleiner dan we gewend zijn, haha.

Neem je eigen eten en drinken mee

We kochten de avond voordien in een plaatselijke supermarkt een hoop eten en drank, zodat we in Disneyland zelf alvast niet teveel zouden moeten kopen. Met een rugzak vol fruit, croissants, water en koekjes vertrokken we. Dat mag ook gewoon, er staan geen restricties op eten en drank.

Wat niet zo slim was, was het zakmes dat standaard in onze rugzak zit. Ik heb dat standaard bij om fruit te kunnen snijden, maar dat hebben natuurlijk bij de controle moeten achterlaten. We hebben de hele dag voldoende kunnen eten en drinken. Enkel ’s avonds kregen we toch wel echt zin in iets warms, dus bestelden we pizza.

Parkeer zo dicht mogelijk

De officiële Disney-parking zou een heel eind wandelen zijn tot bij de ingang. Er is een parking veel dichterbij het park, namelijk bij Disney Village. Ik had mijn research gedaan. De parking heet  en is zelfs €1 goedkoper dan de grote parking. We betaalden €24 voor een volledige dag.

We vertrokken netjes op tijd en kwamen om 9u15 aan op de parking. Die was nog volledig leeg! We parkeerden en waren om 9u30 bij het Disneyhotel, waaronder de ingang zich situeert. De openingsuren vertellen ons dat het pas om 10u zou opengaan, maar dat bleek niet waar te zijn. Om 9u30 waren we binnen, en er was nog bijna geen volk. Heerlijk!

Adres:
Parking Indigo (Disney Village)
Avenue Paul Séramy
77700 Chessy

Meenemen

Toegankelijkheid

Ik was op alles voorzien, en daar was ik blij om! Disneyland met een baby en peuter vraagt toch extra voorbereiding. Ik nam twee kinderwagens mee, zodat de kinderen tegelijkertijd een dutje zouden kunnen doen moest dat nodig zijn. Ook erg handig als kinderstoel om onderweg te kunnen eten. We lieten ze, net als alle andere ouders, gewoon achter bij de ingang van de attracties. Op de zogenaamde ‘buggy parkings’ staan ze allemaal netjes op een rij. Niemand die ernaar kijkt of iets zou meenemen. Ik liet zelfs mijn dure draagzak onderaan in de buggy liggen. Op eigen risico natuurlijk, maar ik had er wel vertrouwen in. Er werd niets gestolen 😊.

De draagzak was ook erg handig om tijdens het wachten te kunnen voeden. In de attracties zelf, moest ik ze er wel uit halen omdat ze naar voren moest kijken voor de veiligheid. Dat was alleen wat lastig toen Liz sliep in de Peter Pan attractie, maar het is gelukt.

Een goed gevulde rugzak

Verder dus een rugzak met véél eten en water. Een gewoon mes en een lepel is ook wel handig om bij te hebben. Geen scherp mes dus, want dat wordt afgenomen. Luiers en doekjes natuurlijk. Wegwerp, want geen zin om met wasbaar te zeulen. Bovendien waren we al langer op vakantie, dus had ik sowieso enkel wegwerp bij.

Je fototoestel, een extra batterij en geheugenkaart. Je wil niet in het midden van de dag met een lege batterij of SD-card zitten natuurlijk.

Kledij

Jassen of truien, want ’s avonds koelt het snel af. We bleven tot het park zijn deuren sloot om middernacht, dus dat was geen overbodige luxe. En zonnecrème, je bent een hele dag buiten, dus dat heb je snel nodig.

Ook handig zijn gehoorbeschermers. In de binnenattracties staat de muziek luid. Sommige attracties waren ook echt beangstigend, vooral door de spannende muziek die werd gespeeld. En je wil natuurlijk niet dat je slapende baby wakker wordt, dus ook dan zette ik de koptelefoon op.

En last but not least: prinsessenjurken voor de kinderen. Dat hoort er gewoon bij, en maakt het eens zo magisch. Pardon, ik zeg nu kinderen, maar er liepen eveneens heel wat volwassenen mee rond. Waar je jezelf het best bij voelt dus!

De meest geschikte Disney-attracties voor baby en peuter

We hebben enkel Disneyland zelf gedaan, dus niet Disney Village of Disney Studios. Ik som hier alle attracties op die geschikt zijn in Disneyland met een baby en peuter.

Fantasyland

De eerste twee uren brachten we door in Fantasyland, het centrale gedeelte van het park. Er was toen weinig volk, waardoor we alle leuke attracties konden doen zonder aan te schuiven. Heerlijk! Dit gedeelte bevat de leukste attracties voor kleintjes. We gingen nogal snel, waardoor we tegen de middag toch even een rustpauze inlasten. Niet alleen de kinderen maar ook wijzelf waren overenthousiast!

Het kasteel

Van zodra je het park binnenwandelt, zie je van ver het mooie roze Kasteel van Doornroosje al staan. Het is prachtig om naar te kijken, en natuurlijk de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van het park. En terecht natuurlijk! In het echt is het nog 10 keer mooier dan op foto, maar het geeft een beeld! Binnenin het kasteel kan je het verhaal van Doornroosje herbeleven.

Onderaan het kasteel kan je de draak ontmoeten. Dit hadden we gehouden voor een later moment op de dag, zodat de kinderen al wat gewend waren aan het park, maar het bleef spannend. Elli vond het maar niks, Liz vond er niets aan. Het is er donker natuurlijk, en de draak is levensecht. Niet voor bange kindjes, al kan je er snel door wandelen. Ik zou het er nu ook niet voor laten.

Een beetje verderop zie je de Dumbo olifanten de lucht ingaan. Ideaal om te starten leek ons! Elli wou er dolgraag in, tot ze er effectief in zat natuurlijk. Soit, niet de beste attractie om te starten wellicht. Maar achteraf bleef ze toch vol bewondering naar die vliegende olifanten kijken.

Alice in Wonderland

Het labyrinth van Alice in Wonderland is echt prachtig om door te lopen. Achter elke bocht is er weer iets nieuws te ontdekken. Deuren die wel of niet open konden gaan, de Kaartenmannetjes die vanuit het niets tevoor schijn komen, de Kat in de boom, en het kasteel zelf vanwaar je een goed uitzicht hebt op Fantasyland. Heel leuk om te doen!

Als je buiten komt, zie je de Mad Hatter’s Tea Cups al draaien. Wanneer je er ’s avonds passeert, zijn ze heerlijk mooi verlicht! Met vier gingen we erin zitten, en spinnen maar!

It’s a small world

Van ver hoor je het deuntje van ‘it’s a small world’ al klinken! Ik had op voorhand gelezen dat de wachtrijen lang konden zijn, maar dat was niet het geval. We konden meteen het bootje in. De deuren gingen open en we kwamen in een heel andere wereld terecht. Zingende en dansende poppen uit alle landen zongen hetzelfde lied. De gezichten van de kinderen spraken boekdelen. Ze genoten! Dit is onze favoriete attractie, met stip op nummer één! We hebben dit zelfs twee keer gedaan, bij het begin van de dag en ’s avonds nog een keer. Omdat we de tweede keer van kant waren gewisseld, zagen we weer nieuwe dingen. Aanrader!

Goed verstopt

Achterin Fantasyland heb je nog twee attracties. We waren er in de voormiddag gewoon voorbij gelopen, maar ontdekten ze toen we voor de tweede keer door Fantasyland wandelde. Het zou jammer zijn om Le Pays des Contes de Fées over te slaan. Met een bootje vaar je langs Storybook Land, een prachtig decor van miniatuurhuizen en -dorpen uit de klassieke Disneyfilms, tot in detail afgewerkt! Over dit decor rijdt Casey Jr, een Circustreintje. Het is een attractie geschikt voor kleine kinderen, maar Elli houdt niet van snelle treintjes dus hebben we dit links laten liggen.

Minder geschikt voor bange kinderen

In Fantasyland zijn er drie attracties waar je met een karretje rijdt of vliegt langs het sprookjestafereel. We begonnen met Sneeuwwitje, maar dat bleek al snel te eng te zijn voor Elli. Het is erg donker binnen, en vooral de enge stukken uit het sprookje komen aan bod. De heks was best schrikwekkend. Ik heb verder weinig gezien omdat ik vooral met haar bezig was.

Gelukkig duurt het allemaal niet lang, en was het snel voorbij. Eens ze eruit was, was het ook helemaal oké. De combinatie luide muziek, donker en dan die heks was even te veel. Om die reden hebben we ook Pinocchio overgeslagen. Dit is een gelijkaardige attractie die kleine kinderen ook schrik kan aanjagen.

Peter Pan: vergelijkbaar met Droomvlucht Efteling?

De vlucht van Peter Pan wouden we aanvankelijk ook aan ons laten voorbijgaan, voornamelijk omwille van de lange wachtrijen. Het was minstens 30-45 minuten aanschuiven en dat hadden we er niet voor over. Aan het eind van de dag, toen al heel veel attracties gesloten waren en we toch nog lang moesten wachten op de slotshow, besloten we toch om aan te schuiven. Iemand vergeleek de attractie met de Droomvlucht van de Efteling, dus ik had wel hoge verwachtingen. Het was drie kwartier aanschuiven, maar ik kon Liz in slaap voeden in de draagzak.

Met een vliegend schip vlogen we de slaapkamer van Wendy en haar broertjes binnen, om vervolgens over een decor van Kapitein Haak, Peter Pan, Tinkerbell, de tikkende krokodil en de zeemeerminnen te vliegen. Het karretje schokte bij elke bocht, en ook daar stond de muziek erg luid. De vergelijking met Droomvlucht vond ik nogal overdreven. Het was mooi, maar kort en toch ook te eng voor Elli. Voor mij persoonlijk het lange wachten niet waard.

Adventureland 

We besloten na onze picknick wat te gaan wandelen, zodat de kinderen een dutje konden doen in de buggy. Bij het binnentreden van Adventureland wordt je ondergedompeld in de piraterij. Het prachtig decor van Pirates of the Carribean spreekt tot de verbeelding. Het is er gewoon al erg leuk om gewoon rond te lopen, door de smalle straatjes, over hangbruggen en door donkere grotten. Je kan het schip verkennen. Via een wirwar aan trappen kom je in de boomhut van de familie Robinson. Helemaal bovenaan heb je een mooi zicht op het park! Achteraan bevindt zich ook Le passage Enchanté d’Alladin, waar je via miniatuurscènes het sprookje van Alladin kan herbeleven.

Andere delen

Frontierland zijn we door gewandeld. We wouden graag de boottocht (Thunder Mesa Riverboat) doen, maar we waren te laat. Dit sloot al om 17u00, waardoor we dus letterlijk de boot gemist hebben. Toen we verder wandelden ontdekten we Pocahontas Indian Village. Een erg leuke speeltuin, wat afgezonderd van de drukte. Het was er erg rustig en de kinderen konden vrijuit spelen. Ideaal om even te ‘pauzeren’ of de kinderen los te laten, zonder dat ze moeten wachten of aanschuiven. We hebben hier een uur doorgebracht, en zijn daarna iets verderop pizza gaan eten.

Discoveryland hebben we overgeslagen. Hier viel niet zo veel te beleven voor kleine kinderen.

Tips & Tricks

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Disneyland met een baby en peuter is toch anders dan wanneer je zou gaan zonder kinderen.

  • Koop je tickets online. Dit scheelt geld en tijd! Je kan meteen het park binnenwandelen.
  • Download de app van Disneyland. Je kan de plattegrond bekijken om te zien waar jij bent. Er staat op aangeduid hoe lang de wachtrijen zien. We filterden de attracties op leeftijd ‘peuter’ en konden alles gemakkelijk vinden.
  • In de details kan je lezen of een attractie beangstigend is. Elli houdt niet van snelheid, dus we kozen ervoor om vooral de rustige attracties te doen.
  • Disneyland bestaat 25 jaar. Dit wordt veelvuldig gevierd met shows naast het kasteel. Als je een half uur van tevoren aanwezig bent, heb je zeker nog een goede plek! Ook de slotshow was echt de moeite om nog te blijven. 
Disneyland met baby en peuter

Disneyland was kei plezant! We gaan zeker nog eens een keertje terug, maar dan als ze wat ouder zijn.