Toen ik mijn mailbox een tijdje geleden opende, las ik stomverbaasd:  “Zwitsal lanceert Zwitsal Naturals, met pure en natuurlijke ingrediënten”.

Zwistal, puur en natuurlijk in één zin! Kan dat? Het persbericht zag er in elk geval veelbelovend uit. Ik vroeg meer informatie en kreeg een pakket met natuurlijke babyproducten van Zwitsal Naturals opgestuurd.

De ingrediëntencheck

Toen ik het pakket opende, was ik oprecht blij. Op het eerste zicht bevatten de producten alleen natuurlijke ingrediënten. Ze hebben een lekkere neutrale geur, en een mooie verpakking. Zou het dan toch?

Ondertussen ben ik getraind in het lezen van ingrediëntenlijsten, maar in het begin is het echt zoeken en alles opzoeken. Ik kijk eerst naar parfum (liefst geen, anders natuurlijk), zeep, SLS of SLES, PEG, parabenen, ftalaten, Triclosan en Petrolatum. Hierop scoort Zwitsal Naturals meteen goed! Dan wordt het lezen moeilijker. Ik haalde deze checklist erbij, en toen kwam de aap uit de mouw. Helaas pindakaas.

Er zitten toch echt wel een paar ingrediënten bij die niet natuurlijk te noemen zijn. Ik ga niet alles onder de loep nemen, dat deed de blog Vrij Natuurlijk al. Hun volledige analyse kan je hier lezen. Zeker doen! 

Kort samengevat bevat elk product drie of meer ingrediënten die niet natuurlijk zijn en zelfs schadelijk (kunnen) zijn. Sodium benzoate komt het meeste voor, heeft als doel het product huidneutraal te maken. Het is dus niet vanuit zichzelf PH-neutraal. Dit product kan zorgen voor verzuring van de huid met irritaties tot gevolg. Dit ingrediënt komt in elk product terug. 

Laat je niet misleiden

Het label ‘natuurlijk’ is geen officieel label. Er zijn wel keurmerken die een product screenen tegen betaling. Als de producent voldoet aan hun voorschriften, dan mag die hun keurmerk gebruiken. Maar, het label ‘natuurlijk’ verkoopt, dat wel. Het is dus een slimme zet van Zwitsal om met natuurlijke babyproducten op de proppen te komen. Maar laat je niet misleiden. Het enige wat je echt kan doen om te weten of een product al dan niet 100% natuurlijk is, is de etiketten lezen.

Een vegetariër eet ook geen producten met 1% vlees

En ja, natuurlijk is het goed dat Zwitsal stappen onderneemt om hun producten natuurlijker te maken. 98% is zeker niet slecht. Maar waarom toch niet voor 100% gaan? Is het de kostprijs? Houdbaarheid? Productieproces? Ik heb er geen idee van, maar vind het toch wel jammer. Zoals een goede vriendin van me zei: een product dat 1% vlees bevat, noem je ook niet vegetarisch. Waarom een shampoo met sodium benzoate en parfum dan wel?

Ik ben vooral benieuwd of Zwitsal haar verantwoordelijkheid neemt om de andere producten uit de productie te halen. Want, eigenlijk geven ze toch gewoon toe dat de rest vol rotzooi zit. Al denk ik niet dat ze dat gaan doen. Zwitsal, en dan vooral de geur (wat marketing doet hé), is voor velen toch nostalgie.

Wil je natuurlijke babyproducten?

Wat dacht je van alleen water of een natuurlijke zeep zoals Aleppo? Ik kom 1 jaar toe met een fles babyshampoo van 100 ml van Weleda. Voor 2 kindjes. En nee, ze zijn niet vuil. We wassen ze bewust zonder zeep. Huid en haar hebben een zelfreinigende functie als je je er niet teveel mee moeit. Hoe minder producten je gebruikt, hoe minder je nodig hebt.

tummy tub

Wil je toch iets anders gebruiken? Dan zijn deze mijn favoriete merken:

Naïf is een bekend natuurlijk merk. Je moet wel van de sterke geur houden. Ook Weleda gebruikt alleen ingrediënten die 100% van natuurlijke oorsprong zijn. Ze hebben ook producten voor volwassenen.  

Meer lezen