Morgen is het zover! Dan start de Bewuste Visweek van 24 tot en met 30 september.  Een hele week lang zal je in supermarkten, viswinkels en foodketens kunnen kennismaken met het duurzame visassortiment op de markt. Wij kregen afgelopen week al enkele voorproevertjes en mochten mee met de Mosselboot!

Bewust omgaan met vlees en vis

We hebben bijna een jaar 90% vegetarisch geleefd, maar zijn afgezwakt tot flexitarier. Sinds de zomervakantie eten we terug meer vlees of vis. We gaan vaker uit eten, op vakantie, of bij vrienden, en dan hebben we er iets minder op gelet. Bewust maar niet perfect is mijn motto!

Toen Lidl me uitnodigde op een unieke locatie, namelijk Dinner at the Lake, om hun visproducten voor te stellen, twijfelde ik maar heel even. Om de bewuste visweek te promoten, waar ik zeker achterkant sta, mochten we proeven van al het lekkers dat de topchefs klaarmaakten. To die for! Ik ben onder de indruk van de producten die Lidl verkoopt. Ze zijn lekker, kwalitatief en dus ook duurzaam. Goed bezig! Onderaan deel ik één van de vele recepten!

Mosselen vangen op de Mosselboot

Vorig weekend stond dan het hoogtepunt op het programma. We mochten in het kader van Bewuste Visweek met MSC mee op de mosselboot om mosselen te vangen in Zeeland! MSC ken je wel: dat blauwe logo dat op heel wat visverpakkingen staat. Het blauwe label (MSC), staat voor duurzaam gevangen vis en het groene label (ASC) voor duurzaam gekweekte vis. Wist je dat ook tonijn duurzaam gevangen kan worden? Ik kocht al jàren geen tonijn meer, omdat ik dacht dat deze vis standaard overbevist werd, maar blijkt nu dat dat dus ook gewoon op een gecontroleerde manier kan. Het hangt af van de soort tonijn, de plek van de visvangst, en de manier waarop die dus gevangen wordt. Twijfel je? Kijk dan of het blauwe label op de verpakking staat, dan ben je helemaal zeker. Je leest er alles hier over.

Duurzame vis: keurmerken

Ay ay kapitein!

De boottrip was een geweldige ervaring, zowel voor groot en klein. We leerden heel wat bij over het vangen van mosselen. Ik had er geen idee van hoe dat in zijn werk ging. We hebben zelfs zeehonden gespot! Ik wist niet eens dat die er waren in Nederland… We eindigden de rondvaart met lekkere mosselen en een glaasje witte wijn, en kregen nog een emmer mosselen mee naar huis. Dat kan wel tellen als originele goodiebag 😉.

Aperitiefhapje: mosseltjes met lookboter (4-5 personen)

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 1 ui (grof gehakt)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stengel selder (grof gesneden)
  • 1 bosje peterselie
  • 100 g boter
  • Peper
  • zout

Bereiding

1. Spoel de mosselen grondig. Doe ze daarna met de ui en de selder in een pan en breng afgedekt aan de kook. Schud af en toe om, tot alle mosselen open zijn.

2. Schep de mosselen vervolgens met een schuimspaan uit de pan en laat ze even afkoelen. Haal van elke mossel één schelphelft weg. Spoel en droog de peterselie. Pluk vervolgens de blaadjes van de takjes en hak ze fijn. Pel en snipper de knoflook.

3. Meng de boter met de peterselie en de knoflook. Breng daarna op smaak met peper en zout.

4. Schep dan bij de mosselen in de schelp telkens een koffielepeltje kruidenboter. Verwarm de ovengrill alvast voor. Leg de mosselen op een met bakpapier bedekte ovenschaal en zet ze 5 minuten onder de grill.

Enjoy!

(Recept van Lidl)