Nu Liz echt al vlot kan stappen en het kouder wordt, kwam de volgende vraag: de eerste echte kinderschoen? Welke kiezen we? En waar moeten we op letten? Soepele zolen, of net schoenen met harde zolen voor meer steun?

Op blote voeten!

De meeste kinderschoenen zijn gebaseerd op schoenen voor volwassenen en hebben een erg stijve zool en dikke hiel. Gevoelsmatig klopt dit voor mij niet. Het liefst loopt Liz op haar blote voeten rond, en ik kan haar geen ongelijk geven. Zo heeft ze veel meer grip en beweegruimte dan in een harde schoen.

Voor binnen is het dan ook erg simpel: ze loopt op blote voeten rond, geen sokken, geen slofjes of schoenen. Blootsvoets stappen voelt voor mij aan als de meest natuurlijke manier. Binnen is het lekker warm, dus heeft ze helemaal geen kousjes nodig. Buiten is dat anders, zeker nu het een stuk kouder wordt.

Eerste kinderschoen: Walkkings

Ik ben dan ook op zoek gegaan naar een schoentje waarin haar voeten kunnen bewegen, met een dunne en soepele zool. Niet evident, want in de meeste kinderwinkels hebben ze enkel slofjes maar geen schoenen met een dunne zool. Walkkings heeft hierop een antwoord. Ze maken schoenen voor beginnende stappers. De zool is uitermate flexibel en soepel en kan ik zo met één vinger dubbel plooien.

De soepele zool bevordert de natuurlijke beweging van de voet, maar geven toch voldoende grip. Verder zijn ze volledig uit ademend materiaal gemaakt, erg zacht en licht. De schoenen worden met de hand gemaakt en bevatten geen schadelijke chemicaliën. Ze komen niet uit het verre China, maar worden in de EU vervaardigd. Say no more!

Door het Zip Around systeem lopen de ritsen helemaal onder de zool door, zodat ze erg makkelijk aan en uit te krijgen zijn. Zelfs voor kleine kinderhandjes. Liz is helemaal in de ban van ritsen en vindt het geweldig dat ze haar schoenen zelf kan toedoen.

Het enige nadeel is dat de binnenzooltjes die in de schoen zitten erg dun zijn. Nu het buiten een stuk frisser wordt heb ik deze eruit gehaald en vervangen door zachte wollen inlegzooltjes. Zo hebben haar voeten lekker warm. Met een paar dikke sokken kan ze er tegen. Zo kan ze zo vrij mogelijk toch stappen.

Checklist voor de eerste kinderschoen

Schoenen dienen enkel en alleen om voeten te beschermen, niet om te vormen. Kies daarom als eerste stapschoen voor soepele schoenen met een maximaal bewegingscomfort. Schoenen zijn pas nodig als je kind effectief kan stappen. Daarvoor kan hij of zij perfect op blote voeten of soepele slofjes kruipen. 

Kies voor:

  • een gesloten schoen of een sandaal met gesloten hiel (tot 2 jaar);
  • ademende schoenen voor een goede warmte- en vochtregulatie;
  • een platte, stevige en soepele zool;
  • rubbere zool: slijtvast, slipbestendig en licht;

De juiste maat

Ben je niet zeker van de maat? Neem een schoendoos, zet de voet van je baby er rechtop in en duid aan tot waar de grote teen komt. Meet de afstand en je kent de lengte. Controleer regelmatig of ze nog passen door je vinger achter in de schoen te steken. Bij de Walkking’s schoenen staat op de binnenzool aangeduid wanneer ze goed passen of te groot/klein zijn.

Kleur: Azulinho

De Walkkings schoenen zijn online te koop voor €49.99 en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Bij een eerste aankoop krijg je 15% korting met de kortingscode EERSTE15 en gratis verzending!

Welke schoenen koos jij voor je beginnend stappertje?

Deze blogpost bevat een product dat door een merk of bedrijf werd gesponsord. Lees mijn disclaimer.