Wichtelen, ik kende deze traditie zelf nog niet tot ik er eens iets over zag passeren op Instagram. Ik vond het zo’n mooie traditie dat ik deze graag met jullie deel. Je zal snel merken waarom. Je kan het echt niet niet leuk vinden!

Ontmoet het Wichtelmannetje

Wichtelen is een traditie uit Scandinavië, en wie weet maakt het binnenkort ook zijn intrede in België en Nederland. Het is een erg mooi gebaar waarbij zorgen voor elkaar centraal staat. Het Wichtelmannetje is een kabouter die licht brengt in de duisternis. Het is winter, vroeg donker, en heel wat mensen voelen zich ook wat somberder. Het Wichtelmannetje laat weten dat er iemand aan jou denkt, en zorgt voor liefde en warmte.

Hoe gaat het Wichtelmannetje te werk?

Heel simpel eigenlijk. Vanaf dat het donker wordt, voor sommigen is dat vanaf Sint-Maarten (11 november), voor anderen vanaf advent of 1 december, kan je de huiskabouter boven halen. Het idee is dat je door het Wichtelmannetje onzichtbaar te geven aan een persoon, je laat weten dat er iets klaar ligt voor hem of haar. Dat kan een cadeautje zijn, een briefje, een mooie steen, of wat dan ook. Als je de kabouter vindt, weet je dat iemand iets liefs voor je deed. 

ostheimer wichtelmannetje
Ostheimer kabouters

Er zijn verschillende varianten. Je kan lootjes trekken met bijvoorbeeld de familie of de collega’s en dan ben jij het Wichtelmannetje voor die persoon. Je kan ook een kleine kabouter verstoppen onder bijvoorbeeld het kussen. Het kind dat de kabouter dan heeft, weet dat er iets voor hem klaar ligt. Hij kan dan de volgende dag zelf iemand verrassen door de kabouter opnieuw te verstoppen. 

Geen regels

Hoe je het precies invult, is volledig vrij te bepalen. Er zijn geen regels. Het gaat om het kleine gebaar.  En dat hoeft zelfs niet met een kabouter of een lootje. Ook zonder dat iemand de traditie van het Wichtelen kent, kan je voor iemand een lichtpuntje zijn in de duisternis door een lieve attentie te geven.

Cadeau-inspiratie

Wat kan je zoal maken met (of geven aan) kinderen?

 • Zelfgebakken koekjes
 • Een spreuk
 • Mooie (edel)steenHouten diertje
 • Versgeperste fruitsap
 • Een kleine schatkist met schelpen, stenen, plukje wol, …
 • Geurzakje
 • Wasco’s of knutselgerei
 • Haarspeldjes
 • Theelicht in een versierd potje
 • Een mooie (vul)pen
 • Ontbijt op bed
 • Een massage
 • Zeep
Wichtelmannetje kabouter

Kende jij deze traditie al? 

Illustraties komen uit het boek Kabouter Thijm (Christofoor)