Nog ecocheques op zak? Laat je inspireren door deze tien groene items voor mama en kind voor het jaar om is! Buiten planten en bio-voeding zijn er nog veel meer opties! 

1. Wasbare producten 

Wasbare luiers voor je baby, één van de beste investeringen die je kan doen, vind ik persoonlijk. Niet alleen voor het milieu, ook voor je baby’s billen en je portemonnee! Ook zwemluiers kan je met ecocheques betalen. Eens je zo’n exemplaar hebt, vraag je je af waarom er in godsnaam wegwerp bestaan.

Voor jezelf kan je borstcompressen kopen, wasbare make-updoekjes, maandverband of een menstruatiecup. Eens je ermee weg bent, poepsimpel in gebruik. Ik zou niets anders meer willen!

2. Back to school

Alles voor een afvalvrije lunch. Denk aan duurzame brooddozen, drinkbussen, boterhamzakjes, herbruikbare rietjes, … Ook pennen, potloden en papier kan je met ecocheques betalen indien ze een PEFC-label hebben.

3. Duurzaam speelgoed

Houten speelgoed of speelgoed uit gerecycleerd materiaal vind je steeds vaker in de winkel. Ook poppen, knikkerbanen, puzzels, muziekinstrumten, … vind je in duurzame varianten. Hoera! Wij zijn grote fan van houten speelgoed, en hebben weinig tot geen plastic speelgoed in huis. Ik kocht eerder dit jaar Ostheimer figuren en dieren met onze ecocheques. Topspeelgoed! Het is van uitstekende kwaliteit en prikkelt de fantasie. 

4. Kinderkamer

Tijd voor een eigen kamer? Sommige bedden en matrassen kan je kopen met ecocheques. Beddengoed, spaarlampen, kinderbureau, … niets houd je tegen om de kinderkamer aan te kleden met duurzame materialen. Nieuw kleurtje nodig? Kies dan voor ecologische verf of behangpapier!

5. Elektrische apparaten

Een nieuwe wasmachine, koelkast of diepvriezer nodig? Alle huishoudtoestellen met een A++label of hoger komen in aanmerking. Ook stofzuigers met een B-label of een Sodastream zijn ecologisch verantwoorde apparaten.

6. Elektrische fiets en fietsaccessoires

Er bestaat geen duurzamer vervoersmiddel dan een elektrische fiets. Er bestaat zelfs een speciale elektrische moederfiets, die zo ontworpen is dat je makkelijk 2 kinderen en bagage kan vervoeren. Ook accessoires zoals een fietshelm, GPS of zelfs een fietsbel kan je kopen met ecocheques.

7. Openbaar vervoer 

Als de fiets geen optie is, neem dan de trein of de bus. Ecocheques kan je gebruiken voor alle binnenlandse reizen met de NMBS, maar ook voor tripjes naar Londen, Parijs, Amsterdam of Keulen. Ook kaarten van De Lijn kan je met ecocheques betalen.

8. Een uitstap of weekendje weg

Plan je een vakantie of uitstap? Reserveer een groene camping, jeugdherberg of ecologisch hotel! Ook vakantiehuisjes met een groen label komen hiervoor in aanmerking. Je hoeft het niet te ver te zoeken, want zelfs een dagje Zoo van Antwerpen of Planckendael vallen in de categorie ‘groene uitstapjes’. 

9. Kies tweedehands

Boeken, gezelschapsspellen, cd’s of videospelletjes. Je vind vaak pareltjes in de kringloop! Aan de kassa van TROC of de Kringwinkel kan je nu ook met ecocheques betalen. Op die manier kom je er ook nog eens heel lang mee toe!

10. Laat het herstellen

Niet alleen tweedehands, maar ook hersteldiensten kan je nu betalen met ecocheques. Laat je kledij repareren door een naaister, je schoenen repareren door een schoenmaker of betaal je fietsonderhoud met ecocheques. Informeer zeker eerst of je ecocheques wel aanvaard worden!

Lees ook: ecologisch ouderschap, hoe we onze voetafdruk proberen te verkleinen.

Waarvoor gebruik jij je ecocheques?