Hier ben ik weer, met een geitenwollensokkenblog. Ahum, zelf vind ik dat niet, maar ik hoor jullie denken! “Wolletjes? Uit welk tijdperk kom jij?” En toch, ik ben dol op wol! Toen ik nog werkte in een outdoorwinkel, heb ik heel snel geleerd en ontdekt wat merinowol kan betekenen voor ons lichaam. Het is nog maar recent dat ik mijn liefde voor wol terug ontdekt heb. Het is zo’n fijn materiaal! Eens je het hebt, kan je niet meer zonder. Laat me uitleggen waarom.

Dol op wol

Wol is terug van weggeweest, en wel om heel goede redenen! Ik heb het hier niet over die dikke wollen truien die prikken en jeuken. Wel over babyzachte wol, namelijk merinowol! Deze wol prikt niet, het is één van de zachtste materialen die ik ken en daarom perfect voor babykleding, ondergoed en sokken. Zelf draag ik al jàren merinowollen sokken. Lekker dik in de winter, dun in de zomer. 

De voordelen van wol:

  • het ademt: waterdamp wordt uit je lichaam geabsorbeerd en naar buiten geleid. Katoen houdt vocht vast, wol niet.
  • wol past zich aan aan je lichaamswarmte en houdt je perfect op temperatuur
  • wol is waterafstotend (denk aan schapen)
  • het is zelfreinigend waardoor je het zelden of niet hoeft te wassen. Luchten is voldoende (écht). Het houdt geen zweet vast; wol werkt antibacterieel.
  • wol is elastisch en behoudt zijn vorm. Katoen vervormt (een t-shirt wordt kort en breed) terwijl een wollen romper zelfs na 3 kinderen nog perfect dezelfde vorm heeft.
Elli in haar wollen jas

Baby’s en jonge kinderen

Dat baby’s hun temperatuur zelf niet kunnen reguleren, is algemeen geweten. Te koud is niet goed, maar te warm zeker ook niet. Want dat zorgt voor warmtestuwing en kan zelfs gevaarlijk zijn! Maar hoe zit het met wol? 

Jonge kinderen zijn gebaat bij extra warmte. Wol is hiervoor ideaal, eventueel gecombineerd met zijde. Zijde reduceert prikkels en maakt wol extra zacht. De eerste zeven jaar ontwikkelt het immuunsysteem van het kind zich. Wanneer je kind het lekker warm heeft, kan het zijn energie gebruiken om te groeien en ontdekken. Als je kind het koud heeft, moet hij zijn energie gebruiken om zich warm te houden. Door wollen ondergoed en kleding behoudt je kind beter zijn eigen lichaamswarmte.

Eerst je lijf in, dan de wereld in

Edmond Schoorel

Back to basics

Een baby heeft eigenlijk helemaal niet zoveel nodig: een warm nest, wat luiers, moedermelk en warme kleding. Het lijkt een hele investering, want wol is duur. Maar je hebt veel minder nodig dan wanneer je katoenen kledij koopt en het gaat veel langer mee. Met drie wollen rompers in 1 maat kom je toe.

“Alles begint met warmte. In de kou valt alles stil. Kou vatten is iets wat we in ons kikkerlandje maar al te goed kennen. ‘Warm vatten’ zou het omgekeerde kunnen zijn: gezondheid opbouwen.”

Edmond Schoorel

Wolletjes in onze garderobe

gezin in de wolletjes
Het hele gezin in de wolletjes

Koop slim

Wol is niet goedkoop. Maar eens je het hebt, kan je niet meer zonder.
I can guarantee you! Ik heb geïnvesteerd in enkele degelijke basisstuks voor het hele gezin. De onderlaag is namelijk het belangrijkste. Het zweet en vocht wordt onmiddellijk naar buiten gevoerd. Als je daarboven dan katoen draagt, blijft tenminste je lichaam zelf op temperatuur.

  1. investeer in ondergoed: rompers, hemdjes, leggings voor kinderen, en sokken. 
  2. houd de kortingen in het oog. Nu met advent en de eindejaarsperiode zijn er heel wat kortingen te rapen 
  3. koop meerdere stuks in 1 keer zodat je bespaart op verzendkosten
  4. te klein? wol verkoop je makkelijk door. Het blijft mooi en behoudt zijn waarde
  5. koop zelf tweedehands, scheelt in je portemonnee.

Korting

Overtuigd? Krijg nu bij aankoop van 3 stuks 15% korting bij In De Wolletjes met code “mama naturelli“. Perfect cadeau voor onder de kerstboom! De code is geldig tot 28 februari 2019.

Lees meer

Warmte – Edmond Schoorel (Christofoor)