Je kan er bijna niet meer omheen, zelfs op de radio vanochtend werd 2019 het jaar van het ontspullen genoemd. Op Instagram zie ik meerdere minimaliseer-uitdagingen passeren, en dat kan natuurlijk alleen maar aangemoedigd worden! Ook Netflix is helemaal mee en zendt een serie uit van opruimgoeroe Marie Kondo. Hoe je gelukkiger wordt van minder spullen, merk ik zelf al.

Eens gestart kan je niet meer stoppen

Voor mij was 2018 het jaar van het minimaliseren. Ik ben begin vorig jaar simpel gestart, maar blijven gaan. In verschillende rondes, voornamelijk tijdens de schoolvakanties. Het ontspullen en weggeven werkt verslavend en ik word steeds selectiever en beter in het ontspullen. Maar vooral ook in minder rommel kopen. Door veel weg te gooien, leer je je zelf ook beter kennen en vraag je je sneller af of je dat item wel echt nodig hebt. Spoiler: meestal niet.

Door de werkzaamheden op onze zolder moest ik die wel volledig leeghalen. Dat was al een goed begin, maar ondertussen ook een echte verslaving. Zelfs na twee of drie rondes kwam ik toch weer spullen tegen die ik niet gebruikte of een tweede leven kregen. Ook de speelhoek werd geminimaliseerd, ookal hadden we niet zo heel veel speelgoed. Een volledig huis ontspullen doe je niet in 1, 2, 3, maar kleine of grote stappen werken wel motiverend. Mijn stappenplan vind je hier. En stoppen doen we waarschijnlijk nooit. Want minimaliseren doe je niet enkel met spullen, ook in je sociaal en professioneel leven kan je minimaliseren door te focussen op wat er echt toe doet.

Minimaliseren: niet te missen in 2019

Ook Netflix gaat mee in de minimaliseertrend. Zet volgende documentaires al maar op je lijstje:

  1. Tidying up with Marie Kondo. Deze heb ik zelf nog niet gezien, maar Marie Kondo is wereldwijd de bekendste minimaliseercoach. Ze minimaliseert niet per ruimte maar per categorie en staat vooral bekend om haar speciale manier van kledij opvouwen.
  2. Consumed: Jill Pollack helpt gezinnen die een overload aan spullen hebben om terug orde te scheppen in hun huis.  Ze is niet mild. Na het zien van deze serie vond ik het bij mij allemaal nogal meevallen. De volgende documentaire is op dat vlak een grotere eye-opener.
  3. Minimalism, een documentaire over hoe we in het Westen afhankelijk geworden zijn van het altijd maar meer en beter willen hebben, over hoe consumptie ons leven beheerst en wat er gebeurt als we dit loslaten. Let’s stop this madness: een mooie documentaire die je ogen opent.
Marie Kondo

Lees je liever een boek? Dan is Jomo! een aanrader, geschreven door Nele Colle. Een boek over rust in je huis, evenwicht in je leven, ruimte in je hoofd.

Ga de uitdaging aan! Speel een spel

Er zijn heel wat uitdagingen over minimaliseren waaraan je kan meedoen. Samen ontspullen motiveert! The 30 day Minimalism Game is een uitdaging opgezet door Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, de minimalisten uit de documentaire Minimalism.

Het spel is simpel: op dag één doe je 1 item weg, op dag twee doe je 2 dingen weg, op dag drie 3, tot je aan dertig dagen bent gekomen. Vind je dit te veel in één keer, kan je ook 1 item per dag weggooien. Dat deed ik bijvoorbeeld tijdens de adventsperiode (in plaats van chocoladekalenders plunderen ;-)).

Als je snel bent, kan je nog meedoen via de blog van Nononsonsmoms die in januari dit jaar zo’n minsgame organiseert. Je moet je wel haasten, want het is natuurlijk al dag 8!

Zijn jullie al gestart met ontspullen dit jaar?