Luiers blijven één van de duurste en meest vervuilende babyproducten, toch als je voor wegwerp kiest. Wasbare luiers zijn een duurzaam en goedkoop alternatief, zeker als je ze voor meerdere kinderen kunt gebruiken.

Veel mensen zijn verbaasd om te horen dat wasbare luiers niet veel meer moeite kosten dan wegwerp luiers. Het enige verschil is dat je ze wast in plaats van weggooit. Het is een kwestie van planning, maar eigenlijk gaat dat heel makkelijk. Het wassen van herbruikbare luiers is veel minder tijdrovend dan je zou denken, en helemaal niet moeilijk.

Lees ook: Wasbare luiers: de voordelen op een rij

Welke wasbare luiers kies ik?

Eens je de beslissing genomen hebt om voor wasbaar te kiezen, begint de zoektocht. Welke luier neem ik en wat zijn de verschillen tussen de modellen?  Sommige luiers hebben een overbroekje, anderen bestaan uit één deel, je hebt luiers uit katoen of wol, en dan allerlei soorten inleggers. Ik hoop met dit artikel de verschillen te kunnen uitleggen.

1. All-in-one luiers (AIO)

All-in-one luiers zijn luiers die je zo kan gebruiken, uit 1 deel. Ze lijken dan ook het meest op wegwerpluiers. Alles is aan elkaar genaaid, je hoeft er dus niets aan aan te passen.  Vaak hebben deze luiers drukknoopjes zodat je ze kleiner of groter kan maken. Het nadeel van deze luiers is dat ze meer tijd nodig hebben om te drogen dan de andere modellen luiers. Ze zijn wel heel handig in gebruik, vooral voor grootouders of onthaalmoeders erg handig. Er wordt over dit model luier wel vaker geklaagd over doorlekken.

2. Pocketluiers

Dit zijn de luiers die ik zelf gebruikt. Pocketluiers zijn luiers die buiten waterdicht zijn en vanbinnen een fleece laag hebben. De luiers hebben een opening waarbinnen je inleggers stopt. Het voordeel hiervan is dat je zelf de absorptie kan bepalen. Bij kleine baby’s gebruik ik 2 inleggers, bij grotere baby’s en peuters 3. Voordeel is dat je de broekjes apart kan drogen van de inleggers, waardoor je ze sneller kan gebruiken. Maar bij het voorbereiden van de luiers is dit een handeling extra: je moet zelf de inleggers er in stoppen na het wassen. Maar eens je het gewoon bent, gaat dat erg snel.

3. Tweedelige luiers

Tweedelige luiers zijn luiers waarover je nog een overbroekje doet. Deze absorberen het allerbeste. Het voordeel hiervan is dat je zelf kan mixen. Je kan voorgevormde luiers gebruiken of zelf luiers strikken/vouwen. Het nadeel van de voorgevormde luiers is dat je verschillende maten nodig hebt als je baby groeit.

4. Snap in one luiers

Minder gekend zijn de snap in one-luiers. Dit zijn waterdichte overbroekjes met inklikbare inleggers. Het voordeel hiervan is dat je het broekje meerdere keren kan gebruiken. Bij een luierwissel haal je de inleggers uit het overbroekje en steek je er nieuwe in. Eén overbroekje kan je ongeveer een dag gebruiken. Omdat je de inleggers apart kan drogen, kan je de luiers ook sneller opnieuw gebruiken. Dit kan je vergelijken met pocketluiers

5. Niet-voorgevormde luiers

Dit zijn luiers die je zelf nog moet vormen door ze te vouwen rond de billen van je kind. Deze luiers zijn erg goedkoop en kan je zelf vormen naar het lichaam van je kind (dunne of dikke billen). Het zijn katoenen (tetra)doeken die je vouwt en waarin je inleggers legt voor het absorptievermogen en een overbroekje gebruikt voor de waterdichtheid. Het vergt wat moeite en aanpassing, maar eens je ermee vertrouwd bent gaat het vlot. Dit is veruit de goedkoopste oplossing.

Weet je niet wat kiezen? In heel wat winkels kan je luierpakketten huren. Zo ondervind je welk type je het makkelijkst vindt en best bij jou en je kind past.

Hoeveel luiers je nodig hebt en hoeveel je ermee bespaart, heb ik in een eerder artikel geschreven.

Overzicht

Luierhoek: wat heb je nodig?

wasbare luiers organiseren
Luierlade

Eens je gekozen hebt welke luier je wil gebruiken, is het tijd om na te denken over de luiertafel. Wat heb je allemaal nodig?

1. Luieremmer met waszak

Eerst en vooral een luieremmer. Dit heb je nodig om de vuile luiers te bewaren voor ze gewassen worden. Een plastiek emmer met deksel doet zijn werk. In de emmer hang je een wasnet, waarin je de vuile luiers legt. Als de emmer vol is, haal je het wasnet eruit en doe je het met de volledige inhoud het wasmachine in. In plaats van dat je luiers in de vuilbak gooit, gooi je ze in de waszak. Veel verschil is er dus niet.

2. Wasbare billendoekjes

Als je dan toch wasbare luiers hebt, is het eens zo makkelijk om ook wasbare billendoekjes te gebruiken. Hiervoor heb je een doosje nodig dat je vult met een bodempje water, en enkele katoenen billendoekjes. Je kan deze kopen of zelf maken uit tetradoeken of badstof. De vuile doekjes gooi je dan samen met de luiers in de luieremmer.

3. Inlegvliezen

Van zodra je baby niet alleen maar moedermelk drinkt, heb je ook inlegvliezen nodig. Deze vliezen dienen om de ontlasting op te vangen zodat je dit in het toilet kan gooien. Er zijn papieren inlegvliezen (het papier mag mee in het toilet), maar evengoed wasbare varianten (fleece of zijde). Ik vind de papieren vliezen het gemakkelijkste omdat je deze gewoon kan doorspoelen. Als je billenzalf gebruikt, kan je ook best een inlegvlies gebruiken omdat dit de absorptie van je luier aantast.

4. Wetbags

Tot slot zijn wetbags erg handig. Wetbags zijn waterdichte zakken. Deze gebruik je voor onderweg om de vuile luiers en doekjes in te bewaren.

Luiers wassen: hoe doe je dat?

Over het wasritueel van luiers heb ik een aparte blog geschreven: Hoe was je wasbare luiers?

Het is vooral belangrijk om je luiers eerst voor te wassen, en nadien voldoende wasmiddel toe te voegen. Vaak lees je op de wasinstructies van luiers dat je niet te veel wasmiddel mag gebruiken, maar dat is achterhaald. Je wast je luiers best na ongeveer 3 dagen, zo’n 12-18 luiers per keer. Gebruik bovendien wasmiddel dat weinig residu, geur en andere substanties achter laat. Gebruik zeker geen wasverzachter of azijn en gebruik voldoende water. Wassen op eco stand doe je in dit geval dus beter niet.

De luiers drogen doe je best op een droogrek. De droogkast kan ook als het snel moet gaan, maar enkel voor de katoenen luiers of inleggers (niet de broekjes). Heb je vlekken? Hang de luiers dan in de zon en alle vlekken zijn weg.

Heb je pocket- of snap in one luiers, dan kan je ze na het drogen al klaarmaken voor gebruik door de inleggers in de luiers te stoppen. Dit bespaart tijd tijdens de luierwissel zelf.

Wasbare luiers zijn dus helemaal niet moeilijker in gebruik dan wegwerpluiers, maar op lange termijn wel veel goedkoper dan wegwerp en uiteraard ook veel ecologischer!